Aan Tafel

In Handelingen kunnen we lezen dat de eerste gemeenten zich bekwamen in een sociaal leven waarin de liefde van Christus in elke relatie aanwezig was. Dat maakte het leven daar niet alleen aantrekkelijk maar ook gezonder! “Aan tafel” is een praktisch jaarthema om mee aan de slag te gaan.

Afgelopen Januari kreeg ik een zwaar ongeluk met hersenletsel en verschillende botbreuken tot gevolg. Ik herkende mijn partner en mijn familie niet en onthield wekenlang helemaal niks. Toen mijn geheugen langzaam herstelde ging ik als eerste taak weer meedoen met koken en aan tafel zitten om te eten. Beide een hele uitdaging, ook voor mijn partner. Het moest worden opgebouwd. Tijdens mijn herstel dacht ik na over mijn werk; zou ik ooit weer als verpleegkundige of docent kunnen werken? In rustige momenten kwam ik ook steeds uit op God, op geloven. Ik probeerde te lezen over het jaarthema “Aan tafel”. Toen ik weer voor eten kon zorgen, aan tafel kon blijven zitten en een gesprek kon voeren met één of twee mensen tegelijk, vond ik dat ik hiermee aan de slag kon gaan. Dat deed ik op een braderie in het dorp met een nieuw zorgaanbod namelijk “Zorg aan Tafel”. (voor leden en niet-leden)

“Ben je op zoek naar een luisterend oor, wil je eens je hart luchten, heb je geloofsvragen groot of klein, ben je gelovig of juist niet, pieker je, somber je ... Praat erover! "Aan tafel" wijst op echte verbinding met elkaar, je zit er rustig bij, eet en/of drinkt wat, je leert elkaar kennen. Mochten je vragen heel erg groot of lastig zijn dan help ik je zoeken naar een hulpverlener die daar speciaal voor is opgeleid.” (https://www.metpassievoor.nl/zorgaanbod)

 

Het verrassende is dat mensen er gebruik van maken, het is laagdrempelig en ongedwongen. Ook voor mezelf voelde het logisch; als verpleegkundige krijg ik vaker vragen van mensen die even wat willen voorleggen. Je bent een gelovige met een belangrijke tafel in de gemeente én daarbuiten! Ik voel me een ‘cross-shaped believer’ die niet achter een gesloten deur blijft zitten met gelijkgestemden maar zich mengt en erop uit gaat!

Het enige wat nodig is naast gezondheid, is interesse in God en mensen met een bepaalde mate van gedrevenheid ofwel passie!

Rosemarie

Lid van de Protestantse gemeente Kleverskerke
Mijn eerste ‘les’ na mijn ongeval omgezet in een Filmpje “Aan Tafel”
https://www.youtube.com/watch?v=9oLrg6J2p4w